/ Gulliver/Getty Images
Първата абдикация на император от над 200 години ще се състои в Токио във вторник, предаде Франс прес.

Император Акихито ще отстъпи престола на най-големия си син и престолонаследник - Нарухито, който ще стане 126-ият суверен на Япония.

Кой е наследникът на японския престол принц Нарухито?

Церемонията ще продължи 10 минути. Тя ще започне в 17 ч. местно време (8 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския дворец. Ще присъстват 300 души - членове на императорското семейство, на правителството и парламента, на съдебната и на местните власти, както и съпругите на почетните гости. Японският премиер Шиндзо Абе ще произнесе реч. После ще говори Акихито за последен път като император.

Японският император Акихито ще абдикира след 30 години на Трона на хризантемата

В полунощ на 30 април срещу 1 май местно време (15 ч. по Гринуич на 30 април) на императорския престол ще се възкачи Нарухито. Сменя се императорската ера - от Хейсей (което означава Постигане на мира) тя вече ще се казва Рейва (Красива хармония).

Разкриха името на новата имперска ера в Япония

На 1 май, ще има церемония в две части. В първата част, на която не присъстват жени, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император. На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца.

Абдикацията на японския император - традиции и ритуали

Новият император е на 59 години и е завършил образованието си в Оксфорд. Той стана първи престолонаследник на 28-годишна възраст.

През 1986 г. Нарухито се запознава с бъдещата си съпруга на чаено парти. Женят се през 1993 г. Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 г. Според японските закони, които не позволяват жена да е престолонаследник, тя няма да наследи баща си на трона.

Последните дни на император Акихито на трона в Япония

Първи престолонаследник става по-младият брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е синът му и племенник на новия император, 12-годишният принц Хисахито.

Ежегодният пролетен празник, който японците наричат Златната седмица, беше удължен тази година, по повод смяната на императорите.

Японците няма да работят в продължение на 10 дни.

Японският император отбелязва 30 години от възкачването си на престола (СНИМКИ)

Този път смяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 г., когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в траур заради смъртта на баща му Хирохито. Сега японците отиват на почивки, гледат филми в киносалоните, стоят си у дома и гледат телевизия или се забавляват по други начини.

Церемониите по смяната на императора ще се предават на живо по телевизията и се очаква милиони японци да ги гледат.

През 2019 г. няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император.
БТА, БГНЕС