/ Gulliver/Getty Images
Японският император Акихито ще абдикира след 30 години на власт
С традиционен ритуал във вторник в императорския дворец в Токио император Акихито ще се оттегли след 30 години от Трона на хризантемата, предаде ДПА.

На церемонията на 30 април 85-годишният император в традиционно облекло ще обяви оттеглянето си пред своите предци. Това ще бъде първата абдикация в Япония, откакто император Кокаку напуска трона през 1817 г.

Абдикацията на японския император - традиции и ритуали



Акихито се възкачва на трона на 8 януари 1989 г. на 55-годишна възраст, след смъртта на баща му, император Хирохито. Близо 300 души, включително премиерът Шиндзо Абе и министрите от кабинета му, ще присъстват на церемонията, по време на която министър-председателят ще изрази благодарността си към императора, съобщи правителството. На следващия ден ще има втора церемония, с която престолонаследникът - 59-годишният принц Нарухито, по-големият син на Акихито, ще се възкачи на трона и ще приеме традиционните регалии - свещен меч и скъпоценности, като белег за наследяването на трона.

Старая се да водя различни разговори с обществеността, така че да добия адекватна представа какво трябва да направи за тях императорският двор, каза престолонаследникът на пресконференция през февруари. Нарухито добави, че смята подобно общуване за "важен стълб" на своята роля в управлението и че ще продължи да прави същото, след като стане император.



Японската общественост ще има възможност да приветства императора, съпругата му, 55-годишната императрица Масако и други членове на императорската фамилия на 4 май, когато те ще се появят на балкона на двореца. Император Акихито и императрица Мичико, които ще станат съответно почетен император и почетна императрица след абдикацията, няма да присъстват на събитието.

Преди векове жените управляваха Япония - какво се промени?

За Япония възкачването на трона на Нарухито означава начало на нова ера. Месец преди наследяването на трона правителството обяви, че тя ще се нарича Рейва, "красива хармония".
Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания ще посетят Япония следващия месец като първите чуждестранни държавни гости след възкачването на трона на новия император. По-късно тази година японското правителство също ще покани гости от близо 195 държави за събития в чест на възкачването на трона на Нарухито.

Император Акихито изрази желанието си да се оттегли в необичайно видеопослание през август 2016 г., като обясни, че се опасява, че напредналата му възраст и крехко здраве може да му попречат да изпълнява официалните си задължения като символ на държавата.

Тъй като императорът не притежава някаква политическа власт, той не можеше да обяви директно абдикация, затова японският парламент прие специален закон през юни 2017 г., който му позволи да абдикира.



По време на епохата на император Акихито Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в света след Чернобилската през 1986 г. През 1995 г. земетресение с магнитуд 7,3 разтърси големия западен град Кобе, като отне живота на повече от 6400 души. През 2011 г. Североизточна Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9, което предизвика цунами, отнемайки живота на близо 18 500 души и причинявайки катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Последните дни на император Акихито на трона в Япония

Императорът бил трогнат, че толкова много хора са се притекли на помощ на сънародниците си в засегнатите от бедствието райони, призна самият той на правителствено събитие през февруари, отбелязващо 30-годишнината от възкачването му на трона.

В цялата страна хората споделяха мъката на онези общности, като че ли бе тяхна собствена и застанаха до сънародниците си по всякакъв начин. Това ще остане сред най-незабравимите спомени от моето време, каза той. Акихито изрази също задоволство, че от страна на международната общност и световни организации е била предоставена толкова необходимата помощ след подобни бедствия.

"Безброй държави, международни организации и региони ни оказаха щедра и добронамерена помощ. На тези хора аз поднасям моята най-дълбока сърдечна благодарност", каза императорът.
БТА