/ Gulliver/Getty Images
Във вторник, 30 април, Япония ще стане свидетел на първата абдикация на император от над 200 години.

Церемонията по абдикацита в този ден ще продължи едва 10 минути, като по време на нея ще бъдат спазени няколко традиции и ритуали, отбелязва АФП. Тя ще започне в 17.00 ч. местно време (8.00 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския дворец в Токио, с площ 370 кв.м, с бляскав паркет от зелкова и със стени, украсени с мотиви, напомнящи борови иглички. Залата е известна като Боровата зала.

Последните дни на император Акихито на трона в Япония

На церемонията по традиция императорът поверява на приемника си три драгоценности. Твърди се, че те са дарени на императорската династия от богинята на слънцето Аматерасу. Това са огледало, сабя и пазено в тайна бижу. Притежанието на трите драгоценности е смятано за съществено доказателство за легитимността на императора. На самата церемонията се донасят само бижуто и сабята, затворени в техните ковчежета, а огледалото "не напуска" мястото в двореца, на което е съхранявано. По принцип не съществуват снимки на трите съкровища.

На церемонията на 30 април ще присъстват 300 души - членове на императорското семейство, на правителството и на парламента, на съдебната власт, на местните власти, както и съпругите на почетните гости. Японският премиер Шиндзо Абе ще произнесе реч. После ще говори Акихито за последен път в качеството си на император.

Разкриха името на новата имперска ера в Япония

В полунощ местно време на 30 април срещу 1 май (15.00 ч. по Гринуич на 30 април) император става Нарухито. Сменя се императорската ера - от Хейсей (което означава Постигане на мира) тя вече ще се казва Рейва (което означава Красива хармония). На самия 1 май ще има церемония в две части. В 10.30 ч. местно време в Боровата зала ще бъдат донесени сабята и бижуто, които са сред трите драгоценности, утвърждаващи легитимността на императора. Ще бъдат донесени и кралските печати. Всичко това ще бъде връчено на новия император Нарухито. Самият император няма да говори в тази първа част на церемонията, на която жени не присъстват.

Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, по време на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на императорския дворец. По време на тези церемонии членовете на императорското семейство ще бъдат облечени в западен стил - костюм с фрак и дълги рокли, посочва АФП. Едва през есента император Нарухито и съпругата му Масако ще облекат традиционни одежди, когато на 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана пищно в присъствието на 2500 гости от Япония и чужбина. Сред тях ще има много държавни глави. После ще има парад в центъра на Токио.

Японският император отбелязва 30 години от възкачването си на престола (СНИМКИ)

Акихито беше император в продължение на 30 години и пет месеца. В средата на 2016 г. той каза, че иска да абдикира, защото не може повече да изпълнява задачите си на император заради напредващата си възраст (сега 85 години) и заради влошеното здраве. Датата на абдикацията и всичко, свързано с това събитие, беше решено от правителството. Новият император е роден на 23 февруари 1960 г., а съпругата му - Масако през 1963 г. Двойката, оженила се през 1993 г., има една дъщеря - принцеса Аико, родена през 2001 г.
БТА