/ Gulliver/Getty Images
Императорът на Япония Акихито започна днес поредицата церемонии, свързани с неговата абдикация през април - първият такъв случай в страната от 200 години насам, предаде ДПА.

Японският император отбелязва 30 години от възкачването си на престола (СНИМКИ)

Облечен в традиционно японско облекло, 85-годишният монарх участва днес в ритуал в императорския дворец, с който уведоми предците си, че на 30 април ще слезе от трона. В деня на абдикацията Акихито ще повтори същия ритуал в двореца в Токио. На следващия ден, 1 май, неговият най-голям син и престолонаследник, 59-годишният Нарухито, ще наследи трона.Японците са съгласни на престола да седне императрица

Процедурата предвижда на 26 април императорът, съпроводен от императрица Мичико, да посети мавзолея на легендарния пръв император Джиму в западната префектура Нара, за да оповести предстоящото си оттегляне.

Със същата цел на 19 април Акихито ще бъде в древния шинтоистки храм "Исе Джингу" в Централна Япония, а на 23 април - в гробницата на покойния си баща Хирохито в столицата.В Токио доставиха специалния трон за следващия японски император

На 7 януари 1989 г. 55-годишният Акихито става 125-ият император на Япония. Японската монархическа династия е с най-дългата в света линия на наследяване, стигаща до 2600 години назад, предаде ДПА.
 
БТА