Японският император Акихито и съпругата му Мичико
Японският император Акихито и съпругата му Мичико / Guliver/Getty Images
Колона от осем строго охраняеми камиона достави в императорския дворец в центъра на Токио разглобения многотонен трон, който ще бъде използван в традиционната церемония по възкачването на престола на новия монарх, сегашния престолонаследник принц Нарухито, предадоха световните агенции.
 
Японският император ще абдикира през април 2019 г.

Тържественият ритуал ще се състои на 22 октомври догодина. Тронът е с тегло 8 тона и височина около 6,5 м. Той бе транспортиран по магистралата от старинния императорски дворец в древната японска столица Киото.
 
За да бъде преместена, конструкцията беше разглобена на 3000 детайла. От Киото в Токио беше пренесен и тронът на новата императрица, сегашната принцеса Масако.
 
Японците са съгласни на престола да седне императрица

Императорският трон е бил изготвен за възкачването на престола на прадядото на принц Нарухито, императора Тайшо, което се състояло през месец ноември 1915 г. Артефактът представлява масивна осмоъгълна конструкция с балдахин, украсена с фигури на феникси и огледала.
  Те символизират богинята на Слънцето Аматерасу, мистичната прародителка на японските монарси.

Принцеса Мако напуска императорското семейство, става "обикновена японка"

За последен път тронът е бил използван през ноември 1990 г. при възкачването на престола на сегашния император Акихито, който през 2016 г. реши да се оттегли поради преклонната си възраст.
БТА