Рекордно множество дойде пред императорския дворец в Токио, за да изрази уважение към 84-годишния японски монарх Акихито по случай днешния му рожден ден - първия, откакто беше определена датата за абдикацията му, предаде Ройтерс.

Традиционно рожденият ден на императора е национален празник и на него монархът произнася реч, а дворецът е отворен за широката общественост. Дошлите да поздравят Акихито развяваха японски знаменца и снимаха със смартфони обръщението на императора, което той произнесе от балкона на двореца, заобиколен от членове на императорското семейство.

Японският император ще абдикира през април 2019 г.

Събралото се множество - 45 000 души според двореца - е най-голямото, присъствало на обръщение на императора по случай рождения му ден за 29-те години на властване на Акихито, известни като ерата "Хейсей" (на японски "постигане на мир").

"В днешния студен ден мислите ми са с пострадалите от тайфуните и проливните дъждове, както и с жертвите на Голямото земетресение в Източна Япония", които продължават да водят труден живот", каза той, имайки предвид земетресението от 2011 г. и цунамито, при които десетки хиляди хора от източното японско крайбрежие загинаха или бяха принудени да напуснат домовете си.

Япония може би ще има нов император от 2019 г.

Този месец специален 10-членен съвет реши, че Акихито ще се оттегли от престола на 30 април 2019 г., след което на него ще се възкачи най-големият му син, престолонаследникът Нарухито. В изказване пред медиите Акихито заяви, че ще използва оставащото си време като монарх, за да изпълнява задълженията си и да "предаде щафетата за следващата ера".
 

Японският император Акихито
БГНЕС, архив


Той претърпя сърдечна операция, лекуван бе от рак на простатата. Миналата година той изрази опасения дали с оглед на възрастта си ще може пълноценно да изпълнява задълженията си и изрази желание да абдикира. Тази година в Япония беше приет специален закон, важащ само за него и позволяващ единствено на него да се откаже от престола. Следвоенната конституция на Япония забранява абдикациите. Последното отричане на японски император от престола е от 1817 г.

Закон вече позволява на японския император да абдикира

През цялото си управление Акихито призоваваше японците никога да не забравят ужасите на войната, свързвана с управлението на баща му Хирохито. Помирителният тон на императора се различава от този на премиера Шиндзо Абе, който следва линия на по-малко извинения за японските действия по време на Втората световна война и преди нея, отбелязва Ройтерс.
БТА