Японците са съгласни на престола да седне императрица
Японците са съгласни на престола да седне императрица / Guliver/Getty Images

Мнозинството японци подкрепят предаването на престола от император Акихито на престолонаследника, сочат резултатите от допитване, проведено от японски вестници. В анкетата на в. "Асахи" 91% от интервюираните са съгласни императорът да се откаже приживе от престола в полза на наследника си.

Такова предаване на властта не е законово уредено. По закон императорът се възкачва на престола след смъртта на предшественика си. Същевременно, императорът, който е на 82 години, в обръщение към нацията през август даде да се разбере, че вече се чувства твърде слаб да изпълнява задълженията си, свързани с монархическата му мисия.

По данни на в. "Йомиури" 67% от анкетираните се обявяват за това наследникът на трона да го получи още преди смъртта на императора. В допитването на "Асахи" 72% от анкетираните са на мнение, че на трона може да седне и жена.

Първи по ред наследник на престола е по-големият син на имрператора - принц Нарухито. Неговата единствена дъщеря прицеса Аико по съществуващия закон няма право да наследи престола, затова вторият син на императора - принц Акисино Фумихито, е втори по ред след брат си. Принц Акисино е баща на единственото момче в императорската фамилия - десетгодишния принц Хисахито.

Не трябва да се очаква, че предаването на престола ще стане бързо, защото изисква промени в законите и обмисляне на всички детайли в процедурата. А това може да отнеме от няколко месеца до няколко години.

Източник: БГНЕС