Японският император Акихито и съпругата му Мичико
Японският император Акихито и съпругата му Мичико / Guliver/Getty Images
Японският император Акихито ще се откаже от престола на 30 април 2019 г., а от 1 май император ще бъде големият му син, престолонаследникът Нарухито, предаде ТАСС. Агенцията цитира японската телевизия Ен Ейч Кей.

Тези срокове бяха определени на заседание на специалния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което участва и премиерът Шиндзо Абе. В консултациите участваха десет души, включително председателите на двете камари на парламента, председателят на Върховния съд и ръководителят на Управлението на императорския двор.

Заради любовта: Догодина принцеса Мако ще стане обикновена японка (СНИМКИ)

Тази дата за церемонията по абдикирането бе предпочитаната от японското правителство, защото другият вариант, който се обсъждаше - предаването на престола да стане на 31 март срещу 1 април - щеше да съвпадне с планираните за този период местни избори и с обсъждането на бюджета за новата финансова година в парламента.

Японският император Акихито не обмисля да абдикира
Guliver/Getty Images

Закон вече позволява на японския император да абдикира

Абдикирането на Акихито стана възможно, след като през лятото в Япония влезе в сила специален закон, позволяващ на императора - за пръв път от 200 години - да се оттегли от властта. Той ще действа само в продължение на три години и важи само за сегашния император. През август миналата година японският император в безпрецедентно обръщение към нацията изрази желание да се откаже от престола заради преклонната си възраст.

Преди законът изискваше императорът да изпълнява церемониалните си задължение до края на живота си. Социологически допитвания показаха, че японците реагират със симпатия и разбиране на желанието на Акихито. Затова бе решено специално за него да се направи изключение.
Япония може би ще има нов император от 2019 г.

Акихито е представител на една от най-старите монархии в света. Той е роден на 23 декември 1933 г. В края на 50-те се жени за Мичико - момиче, което не е от висшата аристокрация и с което се запознава на тенис корта.

Последно японски император е абдикирал през 1817 г.