Японският император намекна, че може да се оттегли
Японският император намекна, че може да се оттегли / Getty Images

Императорът на Япония намекна, че е възможно да се оттегли от поста си, но въпросът за абдикация не беше засегнат директно в днешната му реч.

Император Акихито посочи, че в бъдеще може да му е трудно да изпълнява задълженията си.

Японският император Акихито не обмисля да абдикира

„Сега съм на над 80 години и смятам, че съм в добро здраве. Когато си мисля, че моето здраве постепенно може да се влоши, започвам да се притеснявам, че за мен може да стане трудно да изпълнявам задълженията си в качество на символ на нацията с цялото си същество, както правех досега", заяви той.

„Има моменти, в които чувствам различни ограничения като тези с моята физическа кондиция", каза 82-годишният монарх.

По време на своето изказване Акихито нито веднъж не засегна директно темата за своето оттегляне. Въпреки това се очаква правителството да разтълкува думите му като евентуално желание за напускане на поста. Това би предизвикало процедура по създаването на правен механизъм за оттеглянето на императора, която в момента не съществува в японското законодателство.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви след речта на императора, че правителството ще разгледа „сериозно" неговите думи.

„Като се имат предвид задълженията на императора, както и неговата възраст и тежестта (на работата му - бел. ред.) ние ще трябва да разгледаме какво можем да направим", заяви Абе.

Слухове за бъдещето на императора се появиха през миналия месец, когато имаше съобщения, че той е споделил пред приближени за затрудненията, които има в изпълнението на задълженията си, заради напредналата си възраст. Императорът също така е посочил, че би искал да се оттегли от поста през следващите няколко години.

Днешното изказване на Акихито е едва вторият път, в който той се обръща директно към нацията. Първият път беше през март 2011 г., когато поредица от силни земетресения разлюляха островната държава и доведоха до ядрена криза в АЕЦ Фукушима.

Японската императорска династия се смята за една от най-старите наследствени монархии и според легенда нейната линия може да бъде проследена до преди 2600 години.

Евентуалното решение на Акихито да се оттегли би било прието с широко одобрение. Според проучване на агенция Киодо 85,7% от допитаните одобряват въвеждането на законови промени, които да позволят абдикирането на императора.

 

Източник: БГНЕС