/ Gulliver/Getty Images
Императорът на Япония навърши 85 години - последният му рожден ден като император
Императорът на Япония Акихито днес навърши 85 години. Рожденият ден на императора се отбелязва в страната като национален празник, а за самия Акихито, който догодина ще абдикира, това е последният рожден ден като император, предадоха световните агенции.

Японският император ще абдикира през април 2019 г.

Фактът, че епохата "Хейсей" приключва и в Япония няма войни ми дава душевно спокойствие, заявява император Акихито в реч, която е записана предварително и цитирана от управлението, отговарящо за дейността на императорския двор. Времето на управление на всеки японски монарх се нарича "ера", а ерата на Акихито е "Хейсей".

В Токио доставиха специалния трон за следващия японски император

Монархът подчерта също, че трябва да се помнят "безбройните животи, които бяха загубени през годините на Втората световна война" и сегашният мир и благоденствието на Япония са построени "върху огромните жертви и безспирните старания на японския народ в следвоенния период". "Ние трябва да предадем историята на поколенията, които са родени след войната", допълни монархът.
 

ThinkStock/Getty Images

Японците са съгласни на престола да седне императрица

Акихито благодари от сърце на жителите на Япония за оказаната му подкрепа във връзка с желанието му да се отрече от престола в полза на големия си син, престолонаследника Нарухито. Акихито ще абдикира на 30 април 2019 г., а на 1 май синът му Нарухито ще стане новият император. Очаква се, че 1 май ще стане постоянен официален празник.

Роден на 23 декември 1933 г., Акихито е първият японски император, коронован според конституцията от 1947 г., наложена от САЩ след поражението на Япония, припомня АФП.

Вижте и принцеса Мако – красивата внучка на японския император (СНИМКИ)

Императорът благодари на императрица Мичико, която "някога бе част на народа, но избра да извърви пътя до мен и в продължение на 60 дълги години да служи с голяма отдаденост и на императорското семейство, и на народа на Япония".
БТА