Император Акихито и императрица Мичико
Император Акихито и императрица Мичико / БГНЕС
Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората световна война, предадоха световните агенции.

Премиерът на страната Шиндзо Абе и император Акихито участваха във възпоминателна церемония в зала "Нипон Будокан" в Токио по случай годишнината.

"Никога няма да забравим, че сегашният мир и благоденствие са постигнати благодарение на хората, загинали във войната. Нейните ужаси повече не трябва да се повтарят. Нашето намерение е по всякакъв начин да допринасяме за мира и добруването на планетата", каза Абе.

Япония Втора световна война
БГНЕС

На днешната церемония обаче Абе не засегна въпроса за отговорността на Япония за агресията й по времето на втория световен военен конфликт, отбелязва Асошиейтед прес.

След речта на Абе слово държа и император Акихито. В деня на 73-ата годишнина от поражението на Япония, императорът изрази дълбоко разкаяние за Втората световна война.

"Размишлявайки за миналото ни и с чувство на дълбоки угризения, се надявам искрено опустошенията на войната да не се повторят никога. Заедно с целия ни народ днес и аз изразявам искрената си почит към всички изгубили живота си във войната, както на бойното поле, така и навсякъде другаде, моля се за мир по света и за това страната ни да продължи да се развива", заяви императорът.

Японският император отново изпълнява официалните си задължения

Днешното церемония за отбелязване на годишнината от капитулацията е последна за 84-годишния Акихито като император, тъй като през април догодина той ще абдикира и на японския престол ще седне принц Нарухито, отбелязва ТАСС. Това ще е първата абдикация на японски владетел от около 200 години, припомня ДПА.

Япония Втора световна война
Guliver/Getty Images

БТА