/ Gulliver/Getty Images
Японският престолонаследник Нарухито, най-големият от синовете на император Акихито и императрица Мичико, ще се възкачи на Хризантемения трон на 1 май.

Нарухито, който е роден на 23 февруари 1960 г., стана наследник на престола през януари 1989 г. след смъртта на дядо си император Хирохито. Той официално бе провъзгласен за престолонаследник на церемония през февруари 1991 г.
 

Нарухито се дипломира от катедрата по история в Университета "Киокушин" в Токио през 1982 г., а година по-късно се записва в Колежа "Мъртън" в Университета в Оксфорд, като учи там още три години. Той е завършил още първата част на докторантура в областта на хуманитарните науки в следдипломния институт на Университета "Киокушин" през 1988 г.
 
Японският император Акихито ще абдикира след 30 години на Трона на хризантемата

През 1993 г. Нарухито влезе във водещите новини по света, когато императорският дворец оповести дългоочаквания му годеж с Масако Овада - дипломат от кариерата, завършила Харвардския университет, специалност икономика. Брачната церемония се състоя през юни същата година.
 

Нарухито и принцеса Масако имат 17-годишна дъщеря - принцеса Аико, родена през 2001 г. - осем години след сватбата им. Тъй като Мичико страда от предизвикано от стрес психическо разстройство, причиняващо проблеми с адаптацията, и премина лечение, Нарухито, за разлика от мнозинството японски бащи, изигра активна роля в отглеждането на дъщеря си.
 
Абдикацията на японския император - традиции и ритуали

През 2011 г. семпло облечени, Нарухито и Масако посетиха засегнатите райони след земетресението и катастрофалното цунами, причинили аварията в АЕЦ "Фукушима", и разговаряха с пострадали хора.
 

"Бих искал да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, като винаги съм на разположение на японците, и бъда с тях в радост и скръб ", както са правили император Акихито и императрица Мичико, каза престолонаследникът на пресконференция през февруари.

Последните дни на император Акихито на трона в Япония

Нарухито е известен още с научната си дейност в областта на водните ресурси и е изнесъл множество речи на конференции по целия свят. Престолонаследникът е любител на тениса, джогинга и планинското катерене, а също така свири на виола и е изнасял концерти пред публика. За да помогне за насърчаването на двустранните отношения, Нарухито е пътувал също до няколко страни, включително до Малайзия през 2017 г. за отбелязване на 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Токио и Куала Лумпур.
 

"Смятам, че добрата воля в международните отношения и свързаният с нея обмен на визити са важна част от официалните ни задължения. Това ми даде възможност да посетя повече от 30 държави и да се срещна с чуждестранни гости, представители на младежта и лауреати на международни награди, които идват в Япония", каза принцът през февруари. "Ще съм благодарен, ако подобни възможности допринесат за приятелството и добрата воля между Япония и други страни. Радвам се, че този опит ми помогна също да разширя виждането си за света и да задълбоча своите интереси", допълни той.

Преди векове жените управляваха Япония - какво се промени?

Gulliver/Getty Images

Докато премиерът Шиндзо Абе омаловажава военновременните жестокости и военни престъпления на Япония, което обтегна отношенията с други азиатски държави, по-конкретно с Китай и Южна Корея, престолонаследникът очевидно предложи алтернативен подход. "Трябва да погледнем към миналото със смирение и по правилен начин да преодолеем трагичния опит от войната, чрез осъзнаване на хода на историята", каза принцът на пресконференция през февруари 2015 г.
БТА