Литва никога не е приемала за даденост свободата. Винаги сме били верни на принципа "Един за всички и всички за един". С тези думи на литовския президент Гитанас Науседа започна Северноатлантическият съвет - официалното заседание на държавните и правителствени ръководители на трийсетте и една държави членки на НАТО във Вилнюс.



Русия започна война срещу суверенна държава на прага на НАТО. На този фон сме се събрали да вземем смели решения как да укрепим отбраната си и да помогнем на Украйна да победи, каза Науседа в началото на заседанието на главния политически орган за вземане на решения в НАТО.



Това е четвъртата среща на върха на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, като първата се проведе виртуално на 25 февруари 2022 г., само един ден след нападението, последвана от форуми в Брюксел и в Мадрид. Лидерите обсъждат широк спектър от теми - от разногласията по отношение на кандидатурата за членство на Украйна през присъединяването на Швеция, за което Турция даде в последния момент зелена светлина, до увеличаването на запасите от боеприпаси и преразглеждането на отбранителните планове за източния фланг.
Любомир Мартинов/БТА