"От срещата на върха на НАТО очаквам да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват". Това заяви днес министър-председателят акад. Николай Денков при пристигането си на форума във Вилнюс.

Столтенберг: НАТО ще изпрати ясно и позитивно послание за членството на Украйна

По думите му това съответства като съдържание на наскоро приетите декларации от Народното събрание и Министерския съвет.

Белият дом: НАТО ще очертае пътя за присъединяване на Украйна, но без график

"Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но затова трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално", каза Денков.

Той отбеляза, че за първи път след Студената война се правят регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток. Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде интегриран с капацитетите на съседните държави - Румъния, Турция - и също така с капацитетите на другите натовски държави, добави премиерът.

Той каза, че България е заложила още следващата година да има разходи за отбрана в размер на 2 процента от БВП, а по-следващата да бъдат още по-високи.

"Не се очаква да има втора бойна група", каза Денков в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда втора съюзническа структура - подобна на бойната група - в България. "Очаква се да надградим сега съществуващата бойна група, тя е на ниво батальон, ако използваме нашите термини, но тя трябва да бъде надградена, разширена с бойни възможности, с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, каза още Денков.
Любомир Мартинов/БТА