/ ThinkStock/Getty Images
Ръкописи на речи на нацисткия диктатор Адолф Хитлер бяха продадени на търг в Мюнхен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Подводница от „изгубения флот“ на Хитлер лежи на дъното на Черно море (ВИДЕО)

Търгът се състоя въпреки критиките и опасенията на еврейски организации, че ще насърчи неонацистите. Аукционна къща "Херман Хисторика" защити продажбата на ръкописите, всички отпреди Втората световна война, с аргумента, че те имат историческо значение и трябва да бъдат съхранявани в музей.
 
Мениджърът на аукционната къща Бернхард Пахер подчерта, че само състоятелни музеи и частни колекционери могат да си позволят на платят високите цени на лотовете. "Почти никой от купувачите не е крайнодесен екстремист и неонацист, те не се нуждаят от такива вещи.

Те се радват на копия, на евтини копия и никой не би дал толкова пари, за да си направи частен олтар в памет на Хитлер". Лотовете бяха продадени на анонимни купувачи на цени доста над стартовите.

Папа Пий XII правил екзорсизъм на Хитлер

Ръкопис от девет страници на реч на Хитлер пред новопроизведени офицери в Берлин през 1939 г. бе продаден за 34 000 евро
. Бележки за реч пред благотворителна организация през 1935 г. бяха продадени за 12 500 евро.
 
Сред лотовете в търга за продажба на исторически артефакти от периода след 1919 г. бяха още чайници с инициалите на Хитлер от личния му сервиз и негови книги.

На търга бяха продадени също екземпляр от кодиращата машина "Енигма", обявена за 70 000 евро, както и военни униформи, медали, значки.
БТА