/ ThinkStock/Getty Images
Австрийският град Браунау, където е роден Адолф Хитлер, реши да запази антифашисткия и антивоенен възпоменателен камък пред дома на някогашния диктатор, предаде ДПА.

Камъкът, на който на немски е написано "За мир, свобода и демокрация, никога повече фашизъм, милионите загинали ни го напомнят", беше поставен пред къщата през 1989 г. Неотдавна той обект на дискусия заради плановете за превръщане на сградата в полицейски участък.

Малтийски посланик подаде оставка, след като сравни Меркел с Хитлер

Експертна комисия, създадена от австрийското вътрешно министерство, за да обсъди бъдещето на паметника, препоръча той да бъде преместен на друго централно място в града, а текстът да бъде променен, за да споменава австрийската вина в престъпленията на нацистите.

Тази седмица обаче градският съвет единодушно гласува срещу препоръките на комисията и реши да остави камъка със съществуващия текст на сегашното му място - пред къщата, в която е роден Хитлер.

Издирват мъж в Германия, облечен и маскиран като Хитлер (СНИМКА)

"Текстът е бил верен през 1989 г., когато първоначално е бил поставен, верен е и днес", каза заместник-кметът на Браунау Хуберт Естербауер от дясната Австрийска партия на свободата.

Къщата в центъра на града, разположен до германско-австрийската граница, привлича неонацистки посетители от 50-те години на миналия век.
БТА