Външните министри на Русия и Иран почетоха паметта на убития Андрей Карлов (ВИДЕО)
Външните министри на Русия и Иран почетоха паметта на убития Андрей Карлов (ВИДЕО) / БГНЕС

Външните министри на Русия и на Иран Сергей Лавров и Джавад Зариф поставиха цветя пред портрета на убития вчера руски посланик в Анкара Андрей Карлов, съобщи ТАСС. Това се случи минути преди насрочената днес в Москва среща за преговори.

Снимка на дипломата с траурна черна лента е изложена в една от сградите на руското министерство на външните работи. До нея стои националното знаме, също с черна лента. Цветя пред портрета на Карлов постави по-рано и първият дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу.

Какви ще са последиците след убийството на руския посланик в Турция?

Андрей Карлов бе застрелян снощи при откриването на фотоизложба в турската столица. Властите на страната съобщиха, че нападателят, ранил още трима души, е ликвидиран на място от местните сили за сигурност. Руското външно министерство определи инцидента като терористичен атентат.

Ще попречи ли убийството на руския посланик в Турция за уреждане на конфликта в Сирия?

"Абсолютно са неприемливи опитите да се представят нещата така, сякаш подкрепата за легитимния режим в Сирия в борбата му с тероризма само засилва терористичната заплаха", заяви Лавров по-късно на среща със Зариф. „С тази абсолютно провокационна, извратена, неприемлива логика някои се опитват да отклонят удара от терористите, да ги оправдаят, да спрат борбата срещу тях, подчерта руският външен министър.

Западни издания: Убийството на руския посланик може да сближи Анкара и Москва

Джавад Зариф изрази пред руския си колега надежда за спиране на огъня в Сирия. Моментът е добър, за да започнат междусирийски преговори, заяви иранският министър. Не съществува военно решение за уреждане в Сирия, а само политическо, отбеляза Зариф, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА