Ковчегът с тялото на убития в Анкара руски посланик вече е в Москва
Ковчегът с тялото на убития в Анкара руски посланик вече е в Москва / БГНЕС

Специалният самолет с тялото на руския посланик в Турция Андрей Карлов, убит вчера в Анкара, се приземи на московското летище Внуково, съобщи ТАСС.

Министрите на външните работи на Русия и Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, посрещната в московското летище Внуково ковчега с тленните останки на посланика, съобщи ТАСС.

Убиха руския посланик в Турция при покушение

Ту-154 кацна около 20:30 ч. московско време. Министрите се качиха в самолета, с който в Москва пристигнаха и вдовицата и майката на убития дипломат. Лавров и Чавушоглу помогнаха на двете жени да слязат по стълбата към червения килим, по който войници изнесоха ковчега, покрит с платнище в цветовете на руския флаг. Пред терминала ковчегът бе поставен на подиум, където жените имаха възможност още веднъж да се простят със съпруга си и сина си.

Карлов бе застрелян вчера вечерта в Анкара, докато говореше при откриването на фотоизложба за Русия. Нападателят, който се оказа полицай, бе ликвидиран от турските сили за сигурност. Руското външно министерство определи случилото се като терористичен акт.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е обадил днес на Лавров, за да му изрази съболезнования във връзка с убийството на посланика, съобщи източник от руското външно министерство. Кери е предложил САЩ да помогнат с каквото могат за разследване на покушението.

Обсъждана е била и темата за преодоляване на конфликта в Сирия, включително окончателното нормализиране на обстановката в Алепо, където приключва доброволната евакуация на мирните жители и извеждането на бунтовниците.

Източник: БТА