Какви ще са последиците след убийството на руския посланик в Турция?
Какви ще са последиците след убийството на руския посланик в Турция? / БГНЕС

Организаторите на вчерашното убийство на руския посланик в Турция Андрей Карлов вероятно са целели да отмъстят на Русия за действията й в Сирия и да провалят започналото руско-турско сближаване, заявяват събеседници на "Комерсант" в Анкара и Москва.

Явно обаче не са постигнали тази цел, отбелязва вестникът, като се позовава на първите реакции от официални лица в двете страни. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу не анулира визитата си в Москва, където предстои да обсъди ситуацията в Сирия с руския и с иранския си колега. Но след драматичните събития в Анкара дневният ред на това посещение със сигурност ще е различен, твърди "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Ще попречи ли убийството на руския посланик в Турция за уреждане на конфликта в Сирия?

"Русия според мен не ще може да прости ей тъй гибелта на своя посланик", прогнозира турският бизнес аналитик Тогрул Исмаил, чието мнение помества "Новая газета".

"Страхувам се, че силите, стоящи зад убийството, в известна степен са постигнали своето. Стремежът е бил отново да върнат доскорошното напрежение между нашите страни" след инцидента с руския изтребител, свален от Турция през ноември 2015 г., добавя той.

"Една от версиите гласи, че това може да са били американците (ЦРУ), пожелали да осуетят плановете на Русия, Турция и Иран на утрешните (бел.ред. днешните) им преговори в Москва", казва украинският журналист Осман Пашаев.

"Друга версия е, че самата Русия може да е изпратила такива хора да вършат хибридни покушения срещу свои посланици, за да засили позицията си на тези преговори. Това естествено е най-циничната версия, но също е възможна", допълва коментаторът.

Убиха руския посланик в Турция при покушение

Развитието на руско-турските отношения зависи от действията на Анкара - от това доколко оперативно ще реагира, смята московският аналитик Фьодор Лукянов, цитиран в "РБК".

Трудно е да предположим, че този акт би могло някак да е стимулиран от турските власти. Ако инцидентът се дължи на небрежност, това е повод Русия твърдо да настоява за въвеждане на ред, но без да разваля отношенията с Турция, които стават още по-важни при този развой на нещата, казва Лукянов.

"Москва едва ли ще провокира конфликт", разсъждава арабистът Леонид Исаев. "Няма никакви съмнения, че (убийството) е било насочено срещу Русия и срещу Турция, защото за Турция сега е неизгодно да се изострят отношенията с Русия", посочва той.

Петима задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик

"Нов етап на захлаждане между Москва и Анкара няма да има, при все че нови затруднения са неизбежни", очаква шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки, говорил пред "Росийская газета".

Русия и Турция са на предния фронт в борбата с тероризма, изтъква депутатът, убеден, че днешните преговори между двамата външни министри "все пак ще се състоят. И трябва да протекат конструктивно", подчертава той. "Между страните ни има противоречия, сега идва и това чудовищно престъпление. Но трябва да направим всичко, за да продължим общата борба с международния тероризъм", призовава руският парламентарист.

"Не стреляха срещу Карлов. Стреляха срещу Русия", заявява във "Взгляд" председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов. "Очевидно е, че става дума за планиран терористичен акт. Дали е дело на единичен извършител или на група, камо ли организация - трябва да установи следствието", пише той.

"Напълно очевидно е, че убийството не е извършено от действал самостоятелно ислямист. В случая извършителят е бил само инструмент", казва пред "Аргументи и факти" военният експерт Игор Коротченко.

Бивш турски полицай убил руския посланик в Анкара

"Кой печели? На първо място онези, които не желаят Русия и Турция да договорят уреждане на ситуацията в Сирия. Друг важен момент: икономическото сътрудничество между страните ни. По-специално проектът за доставка на руски газ в Турция - има влиятелни сили (включително в региона), които нямат интерес това да стане. При всяко положение нишките на заговора водят далеч извън Турция. Дали отвъд Персийския залив или отвъд океана - това е основният въпрос", подчертава аналитикът.

"Сега важното е да не вършим необмислени действия. Според мен нашето ръководство ще отчете този фактор, макар че, естествено, когато убиват посланици, във въздуха мирише на война", предупреждава Коротченко.

ЕС, САЩ, ООН и НАТО осъдиха убийството на руския посланик в Турция

Москва "не биваше да се пъха в сирийското тресавище (...) Тази безсмислена за руснаците, чисто политтехнологическа война вече вкара Кремъл в задънена улица и носи само разходи и жертви", пише онлайн изданието "Форум".

"Днес - убитият посланик Карлов. Вчера - сваленият (изтребител) Су-24М. Онзи ден - взривеният над Синай самолет с руски пътници курортисти. Какво ще стане утре", пита се електронният вестник, според който е само "въпрос на време" в Русия да се повторят атентати като "парижката касапница или масовото прегазване на хора в Ница".

Източник: БТА