В знак на солидарност с Газа християните от Назарет намаляват коледните празненства, предаде Voice of America (VOA).

В Назарет винаги гъмжи от туристи и поклонници, посещаващи града, където според Библията Исус е прекарал голяма част от живота си. Пред гръцката православна църква „Благовещение“ обикновено стои гигантската коледна елха. Но тази година улиците са празни, а елхата я няма.

Свещеникът Симеон Бечали разказва, че тази година коледните тържества са намалени. В знак на солидарност с християните и палестинците в Газа. "Това е много лоша ситуация, много тъжна ситуация. Виждаме хилядите загинали хора, деца и бебета. Дори в Корона правим голямо дърво. Ние празнуваме, но не както отминали години", допълва той.

Voice of America (VOA) успя да говори по телефона с Набил Тарази, християнин в Газа, където комуникационните прекъсвания са често срещани. Той казва, че палестинските християни са се опитвали да намерят подслон. Те бягат от израелските бомбардировки в църкви. Няма празнуване на Коледа или Нова година. Най-малко 23 християни са убити. Повечето от тях са убити в църквите. Тук цари атмосфера на смърт.

Палестинските здравни власти съобщиха, че от началото на войната между Израел и Хамас, предизвикана от избиването на около 1200 израелци на 7 октомври от въоръжените групи, близо 20 000 души са били убити в Газа.

Палестинските лидери в Назарет и много други израелски градове, включително Витлеем, родното място на Исус, се координираха да намалят честванията тази година. Бейт Джали разказва, че това никога не се е случвало от началото на израелско-палестинския конфликт през 40-те години на миналия век. Но страданието в Газа тази година е толкова голямо, че трябва да се направи нещо.

Собственикът на магазин за коледна украса Джоан Бетал разказва, че липсата на поклонници и туристи е оказала голямо влияние върху търговията. "Тази година, за съжаление, поради войната продажбите са паднали около 70-80%. Разбира се, икономически се отразява много. Но благодаря на Бог, семейството ми е в безопасност и тук в Назарет е безопасно място, така че това е най-важното нещо", описва той ситуацията в Назарет.

Набила Еспаньоли, мирен активист в Назарет, посочва, че едно от централните послания на Коледа е мирът на земята и казва, че глобалната общност трябва да се обедини, за да сложи край на битките. "Ако можем, целият свят да се обедини с това послание, тогава мисля, че можем да направим промяна", пожелава си тя.

Що се отнася до Бен Джали, той също се надява на скорошен край на боевете, търсейки отговори при Исус. "И в тези дни имаме нужда от него. Ние просто се надяваме и се молим за Исус. Да дойде пак и да ни даде спокойствието за целия този край. С наближаването на Коледа мирът в Газа изглежда далеч на хоризонта", обяснява той.
Voice of America (VOA)