Гласуването върху новата резолюция за прекратяване на конфликта в ивицата Газа беше отложено в Съвета за сигурност на ООН. САЩ вече наложиха вето на две по-ранни резолюции, които призоваваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа с хуманитарна цел. Опасенията бяха, че това ще позволи на групировката „Хамас“ да се прегрупира.

“Вярвам, че страните, които имат отношение и интерес към този текст, си сътрудничат на най-високото дипломатично ниво, за да постигнат формулировка, която да има ефект на терена. Дипломацията отнема време“, заяви постоянният представител на Обединените арабски емирства към ООН, предава портала Voice of America (VOA).

Бойците на движението направиха внезапно и масивно терористично нападение в Израел на 7 октомри, като отвлякоха и взеха за заложници 240 души, сред които както израелци, така и чуждестранни граждани. При атаката бяха убити около 1200 души, включително при терористично нападение по време на музикален фестивал, на който е имало и много чужденци.

Израелските сили са открили мрежа от тунели, свързани с домовете на лидерите на „Хамас“

„Чуваме призивите на много страни да се прекрати конфликта, което всички искаме да видим. Но не чуваме никой да призовава „Хамас“ да спре да се крие да се зад цивилни, да свали оръжието и да се предаде“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и допълни: „Това ще свърши още утре, ако „Хамас“ направят това“.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде заявка, че сраженията няма да спрат, докато Израел не изпълни целите си. „Кой мисли, че ние ще спрем? Елиминирането на „Хамас“, освобождаването на нашите заложници, на премахването на заплахата на „Хамас“ от Газа. Те имат две опции – да се предадат или да умрат“, заяви Нетаняху.

Правителството на Нетаняху, обаче, се сблъсква с увеличаващ се натиск от роднините и близките на 100 останали заложници да се споразумеят с „Хамас“ и да върнат заложниците. От групировката обаче имат собствени условия – освобождаването на заложниците да е срещу прекратяване на военните действия. На този етап обаче няма изгледи за примирие.


 
Voice of America (VOA)