Израелските сили съобщиха, че са открили мрежа от тунели в сърцето на град Газа с входове, свързани с къщите на лидерите на "Хамас".

Отбранителни сили на Израел твърдят, че лидерите на терористичното движение са използвали добре изградената мрежа от тунели ежедневно и при спешни случаи.

Правителството на „Хамас“: Най-малко 20 000 са загиналите от началото на войната в Газа

Изглежда, че изображенията показват, че до тунелите може да се стигне по спираловидни стълби и има тежки взривни врати, електричество и водопроводна система, предава BBC.

Израелската армия съобщи в неделя, че е открила най-големия тунел на "Хамас" в ивицата Газа досега, само на няколкостотин метра от ключов граничен пункт. Размерът му позволява на малки превозни средства биха могли да пътуват в през него.

В Газа са пристигнали 750 тона хранителни помощи

„Пчелната пита“ от проходи включва дренажни системи, електричество, вентилация, канализация и комуникационна мрежа, както и релси. Подът е уплътнен пръст, докато стените му са стоманобетонни, а входът е метален цилиндър със стени с дебелина 1,5 сантиметра. Кадри, разпространени от израелската армия, за които тя каза, че са заснети от "Хамас", показват малко строително превозно средство, което се вкарва в тунела, обширен временен склад, пълен с предварително излят бетон за облицоване на стените, и работници, които копаят под земята с помощта на груби електрически инструменти . Израелската армия съобщи, че е открила голям брой оръжия, съхранявани в тунела, готови да бъдат използвани при нападение.