Министерството на здравеопазването на Румъния организира кръводарителска акция за пострадалите от земетресението в Турция, които се нуждаят от кръвнопреливане. Подготвят се лекарства и санитарни материали, които могат да бъдат предоставени на турските власти при нужда. 

Съвместно с университетите по медицина и фармация ведомството мобилизира и здравни специалисти, които искат да помогнат като доброволци при сформирането на медицински екипи, които да бъдат на разположение за пътуване до засегнатите райони.

„Веднага след земетресението, което засегна сериозно Турция и Северна Сирия, министърът на здравеопазването Александру Рафила се свърза с посланика на Република Турция в Румъния Озгур Алтан, за да изрази своята солидарност и да предостави незабавна подкрепа. Министерството на здравеопазването е в контакт с румънското посолство в Анкара за евентуални искания и за осигуряване на медицинска оценка и психологическо консултиране“, се посочва в информацията, изпратена до медиите. 

Според последните официални данни загиналите са над 4,940 в Турция и Сирия. В Турция те са най-малко 3381, а в Сирия - над 1,559. В Турция, според последните данни ранените са 20 426, в Сирия ранените са най-малко 3648.
Мартина Ганчева/БТА