Надпреварата с времето и със студа продължи цяла нощ в Турция и съседна Сирия за издирване на оцелели изпод развалините на рухналите от силните земетресения сгради в двете страни, обобщава Франс прес.

Според последните официални данни загиналите са над 4,940 в Турция и Сирия.

В Турция те са най-малко 3381, а в Сирия - над 1,559. В Турция, според последните данни ранените са 20 426, в Сирия ранените са най-малко 3648.

Досега е съобщено за 11 000 повредени сгради в Турция. Близо 25 000 служители на спешна помощ работят на засегнатите места.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина.

Турция продължава да бъде разтърсвана: Трус с магнитуд 5,6 удари централната част

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на "Белите каски" също участват в издирвателните операции в Сирия.

Смъртоносен магнитуд: Хиляди жертви и разрушения в Турция и Сирия след серия трусове (ОБЗОР)

Ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) в Турция Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно от разрушителните земетресения, регистрирани вчера в Южна Турция, предават турските медии.

От АФАД обявиха, че досега има информация за 6217 срутени сгради. Досега изпод отломките на рухнали здания са спасени 7840 души. Дирекцията АФАД е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации е предприела и мащабна кампания за набиране на помощи за хората в най-засегнатите от земетресението окръзи. 

Министърът на здравеопазването съобщи, че в района на бедствието са изпратени 4221 медици и 813 линейки.

Междувременно министърът на образованието Махмут Йозер обяви, че няма да се провеждат занятия в училищата в цяла Турция до 13 февруари.

Вчера бяха регистрирани най-малко 185 вторични труса след двете силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5. Силен вторичен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

БТА