Няма информация за други пострадали български граждани
В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Консулската ни служба следи ситуацията с изчезналия българин в Турция, каза служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция във ведомството.

Роднините на изчезналия са отишли на място и консулската ни служба е във връзка с тях, заяви Милков. Близките му се надяват, че човекът е жив. Има редица хора, които са извадени изпод руините и са настанени в болница, част от тях не са идентифицирани и надеждата е, че той е между тези неидентифицирани хора, които са в болницата, обясни министърът и добави, че това може би ще бъде разбрано в рамките на днешния ден.

Николай Милков изказа съболезнования на близките на загиналите от земетресението в Турция и пожела възстановяване на ранените. Той добави, че вчера е изпратил телеграма до турския си колега Мевлют Чавушоглу.

България много бързо успя да окаже помощ на Турция, отбеляза Милков и добави, че са извършени три полета на самолети „Спартан“.

Смъртоносен магнитуд: Хиляди жертви и разрушения в Турция и Сирия след серия трусове (ОБЗОР)

Атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си, допълни посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, каза той.

Мъж с българско гражданство е в неизвестност след земетресението в Турция

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

 
Нора Чолакова, Николай Трифонов/БТА