След като серия от мощни земетресения удари Турция, експерти дадоха съвети за действия при подобни ситуации и обясниха доколко са сигурни сградите, в които живеем.

„Слава Богу, достатъчно далеч сме от Източно-Анадолския разлом. Почти 1000 километра ни делят от там, така че въздействие върху нашите локални сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има”, увери доц. Ирена Александрова, ръководител на секция "Сеизмология" при НИГГГ-БАН по NOVA

Тя обясни, че у нас стават редовно леки земетресения, които разтоварват разломната структура, но подчерта, че това не означава, че не може да се случи и трус с по-силен магнитуд.

След опустошителните трусове: Расте броят на жертвите и ранените в Турция и Сирия

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, заяви, че дори при силно земетресение някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствия, уточни експертът.

„Никой не може да каже на колко ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени с местни майстори”, допълни инж.Димитър Куманов.

По думите му масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са вече значително реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.

Целия разговор гледайте във видеото.