Ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано днес в южния окръг Кахраманмараш, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

България изпраща спасители в Турция, излетяха двата самолета „Спартан“ (СНИМКИ)

Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли трусът е бил с магнитуд 7,5.

 
Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. местно време (12:23 ч.). Земетресението е усетено в много окръзи в Турция.

Това е поредното разрушително земетресение в района днес.

 
Серия от мощни трусове в Турция, има стотици загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

В 4:17 ч. (3:17 ч. българско време) в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, стана земетресение с магнитуд 7,7. Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4, но впоследствие Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) ревизира първоначалната си оценка, съобщи Анадолската агенция.

Над 2300 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предадоха световните агенции. Най-малко 2318 са жертвите в страните в двете страни, пише CNN. Данните остават динамични и се очаква броят на жертвите да нарастват.

Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус в Турция са вече 783, според министерството на здравеопазването на Сирия и според спасителни екипи. Ранените са 2280, предаде Франс прес.

Според данните на министерството на здравеопазването, съобщени от сирийската агенция Сана, загиналите в районите на Северна Сирия, които са под правителствен контрол, са 403, а ранените там са 1284. Става дума за данни от провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Според организацията "Бели каски", действаща в бунтовническите райони, в тези зони загиналите са 380, а ранените над 1000. Така общо броят на загиналите в Северна Сирия възлиза на близо 800.  В тези райони под контрола на бунтовниците в спасителните операции участват около 3000 доброволци, съобщиха "Белите каски", цитирани от ДПА.

Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция.

Земетресението е в азиатската част на Турция, каза за БТА член-кореспондент проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).
 
Нора Чолакова/БТА