Украинската армия заяви рано тази сутрин, че руските войски се опитват да укрепят позициите си в окупираните територии, поддържат темпото на настъплението си и се подготвят за нови атаки, предаде ДПА.

"Врагът формира и придвижва стратегически резерви към нашите граници", заяви украинският генерален щаб в ежедневния си бюлетин. Там се казва, че се очакват нови атаки срещу Харков, Суми и киевското предградие Бровари. Според бюлетина в Луганска област в източната част на Украйна руските сили са се съсредоточили предимно върху настъплението към Северодонецк.

Американски журналист загина при обстрел в близост до Киев, друг е ранен (ВИДЕО)


В градовете Тополске и Шпакивка в Харковска област руснаците са понесли загуби и са се оттеглили. Информацията не може да бъде проверена независимо.  

При руска атака срещу военен полигон в Яворов, близо до западния град Лвов, вчера загинаха най-малко 35 души, а 134 бяха ранени. От своя страна Москва каза, че броят на загиналите е около 180 души. 

Междувременно дипломатическите усилия продължиха. Както Киев, така и Москва изразиха предпазлив оптимизъм относно хода на мирните преговори между двете страни. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че осигуряването на среща между него и руския президент Владимир Путин е ключова задача в преговорите. 

Сигнали за напредък в преговорите между Русия и Украйна – възможен ли е компромис (ОБЗОР)

"Нашата делегация има ясна задача - да направим всичко, за да се състои среща на президентите", каза Зеленски във видеообръщение, публикувано рано тази сутрин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в ефира на руската държавна телевизия, че не изключва възможността за среща между Путин и Зеленски

Към този момент са планирани онлайн разговори между руски и украински преговарящи.
 
БТА