Украйна отложи срещата в Ялта след бойкота на редица държавни глави
Украйна отложи срещата в Ялта след бойкота на редица държавни глави / снимка: Reuters

Украйна отложи срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа, планирана за 11-12 май в Ялта, след като редица държавни глави от региона отказаха да участват в нея в знак на протест срещу отношението към затворената опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на агенция Интерфакс.

"Поради невъзможността редица държавни глави да участват в срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа в Ялта Украйна смята за целесъобразно да я отложи и организира в по-късни срокове," съобщи говорителят на украинското външно министерство Олександър Дикусаров, цитиран от Интерфакс.

Над дванадесет държавни глави отказаха да уважат срещата в черноморския курорт, след като Тимошенко започна гладна стачка, протестирайки против побоя, който според нея са й нанесли затворнически надзиратели, посочва БТА.

Междувременно Тимошенко отказа да бъде преместена от затвора в Харков в близка болница, съобщи държавното управление на затворите, цитирано от Ройтерс и ДПА. Тя обаче оставила открита възможността да бъде прехвърлена там в сряда, като първо поискала да се посъветва с адвокатите си. Тимошенко все пак се срещнала с германския невролог Луц Хармс от берлинската клиника "Шарите", с когото днес трябвало да отиде до болницата за лечение на болките си в гърба и други здравословни проблеми.

Украйна е подложена на силен натиск от страна на Запада по случая Тимошенко. Някои политици дори призовават за бойкот на Европейското първенство по футбол, което страната организира заедно с Полша през юни.