Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба обвини руските войски в изнасилване на жени и подкрепи призива за създаване на специален трибунал, който да накаже агресията на Москва.

"За съжаление имаме многобройни случаи, когато руски войници изнасилват жени в украинските градове", заяви Кулеба на брифинг в лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус".
Той не предостави подробности, но подкрепи призива на бившия британски премиер Гордън Браун и на редица експерти по международно право за създаване на специален трибунал.

Съдът в Хага разследва възможни военни престъпления, извършени от Русия в Украйна

Международното право "е единственият инструмент на цивилизацията, с който разполагаме, за да сме сигурни, че в крайна сметка всички, които направиха тази война възможна, ще бъдат изправени пред съда", каза Кулеба, подчертавайки, че в Украйна жертвите сред цивилното население се увеличават.

"Ние се борим срещу враг, който е много по-силен от нас", допълни той.

"Но международното право е на наша страна и се надявам... то да даде своя принос, за да ни помогне да победим."

В сряда известни личности, сред които Браун, бивши съдии и експерти по право, призоваха за създаването на специален трибунал, докато Международният наказателен съд (МНС) проучва дали да преследва предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Решението на руския президент Владимир Путин "да започне нападения срещу Украйна представлява сериозно предизвикателство за международния ред след 1945 г.", се казва в изявлението им.

"Той се опитва да замени върховенството на закона и принципите на самоопределение на всички народи с използването на сила. Целият свят трябва да бъде информиран за акта на агресия, който той е подбудил, и за зверствата, които е наредил.“

"Няма да оставим камък върху камък, за да сложим край на ужасните събития, на които сме свидетели в момента, като по този начин гарантираме, че тези, които са отприщили такива ужаси, ще бъдат подведени под лична отговорност по силата на наказателното право, за да може да се въздаде справедливост."

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан заяви в сряда, че активното разследване на евентуални военни престъпления в Украйна "ще започне незабавно", след като службата му получи подкрепата на 39 държави.

Украйна също заведе дело срещу Русия в Международния съд - единственият съд, който може да се произнася по конфликти между държави.

"Предлагаме създаването на специален трибунал с ограничена насоченост към престъплението агресия", заявиха високопоставените лица, като призоваха правителствата да се подпишат за признаването на такъв трибунал.

"Специалният трибунал за наказване на престъплението агресия срещу Украйна може да бъде създаден бързо", повтаряйки създаването от съюзниците на Нюрнбергския трибунал за преследване на нацистите след Втората световна война.

Украинската армия: Руските войски напредват към Киев


Декларацията беше подписана от около 40 високопоставени лица и интелектуалци, сред които и бившият нюрнбергски прокурор Бенямин Ференц.

В петък Съветът на ООН по правата на човека гласува с огромно мнозинство (32 гласа от 47-местния съвет) за разследване на най-високо равнище на нарушенията, извършени след руската инвазия.

Това решение беше взето, след като в сряда Общото събрание на ООН в Ню Йорк изрази собственото си категорично недоволство, като със 141 срещу 5 гласа осъди инвазията на Москва и поиска незабавното ѝ оттегляне от Украйна.
БГНЕС