/ БГНЕС
Отряди на турската армия, участващи във военната операция в Северна Сирия, са навлезли на 8 км навътре в Сирия, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Ал Джазира.

По данни на телевизията части на турската армия и подкрепящи я формирования на въоръжената сирийска опозиция са установили контрол над няколко населени пункта близо до град Тал Абяд. Турската армия предприе вчера офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия.

Турската армия започна сухопътна операция в Северна Сирия

„Операцията „Извор на мира“ успешно продължи през нощта и се осъществява както по въздух, така и по суша. Бяха превзети набелязаните цели. Операцията успешно продължава в съответствие с нашите планове", се посочва в прессъобщение на турското министерство на отбраната, което не споменава конкретни населени места.

По информация на в. „Хюриет“ в 90 000 джамии в Турция тази сутрин е бил прочетен езан (призив за молитва) за успехи и победа на турските въоръжени сили.

Турция нанесе удари срещу военна база в Сирия

Турска артилерия е обстрелвала днес петролен терминал в сирийската провинция Хасака, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Ал Ихбария. При обстрела е възникнал голям пожар. Петролният терминал е бил повреден. По-рано агенция САНА съобщи, че при обстрел от турската армия е била повредена водонапорна кула в района Миях Аллюк. Малко по-късно специалисти са успели да поправят водонапорната кула, която снабдява с питейна вода два милиона жители в Хасака.

Тази сутрин Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че турската армия спорадично обстрелва с артилерия граничните райони около Тал Абияд и Рас ал Айн. Ожесточени боеве се водят в сирийските гранични села между настъпващите турски сили и бойци на Сирийските демократични сили (СДС), съобщи говорител на СДС, цитиран от Ройтерс.

Ердоган заплаши ЕС да пусне 3,6 милиона мигранти през границите

Сирийските кюрдски власти, контролиращи района, обвиниха Турция, че е обстрелвала затвор, в който са задържани бойци на Ислямска държава от над 60 националности и заяви, че това е очевиден опит да им се помогне да избягат. „Нападенията срещу затвори, в които са задържани терористи от ДАЕШ, ще доведат до катастрофа, с чиито последици светът може да не успее да се справи“, заявиха в декларация сирийските кюрдски власти, цитирани от Ройтерс.
БТА