/ БГНЕС
Финландският премиер Анти Рине заяви днес, че Финландия осъжда турската офанзива в Сирия и призовава за преустановяване на военните действия, предаде АП.

Според Рине действията на Турция влошават още повече сложната ситуация в Сирия. Финландският премиер изрази опасенията си, че турската офанзива ще засили сирийската хуманитарна криза. Рине предупреди, че финландското правителство ще прекрати да дава лицензи за износ на оръжия за Турция и други страни, водещи военни действия в региона.
 
Турската армия започна сухопътна операция в Северна Сирия

Турската офанзива срещу кюрдските сили в Сирия е "неприемлива", заяви днес италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс.

"Нашето правителство е на мнение, че турската офанзива е неприемлива. Осъждаме я, защото военните действия в миналото винаги са довеждали до още повече тероризъм. Призоваваме за незабавно преустановяване на офанзивата", каза Ди Майо в кулоарите на конференция в Рим.

 Германският външен министър Хайко Маас изрази безпокойството на Германия от турското нахлуване в Северна Сирия в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу днес, съобщи ДПА, като се позовава на германското министерство на външните работи. Германия и Европейският съюз се опасяват от "големи негативни последствия, дори и възраждане на Ислямска държава, въпреки цялото разбиране към (турските) интереси в сферата на сигурността", е казал Маас пред Чавушоглу.

Маас вече осъди турската офанзива вчера, като призова Турция да спре нахлуването.

Помпейо: САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“ за операцията й в Сирия

Китай призова днес за спазване на сирийския суверенитет, предаде АФП. "Китай винаги е бил на позицията, че суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат спазвани и съхранени", каза пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан след началото на турската операция в Сирия.

Техеран призова за "незабавно прекратяване" на турската офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, предаде АФП.
БТА