Помпейо: САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“ за операцията й в Сирия

/ Gulliver/Getty Images
Вашингтон не е давал на Турция „зелена светлина“ за операцията й в Сирия, противно на някои твърдения, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в интервю за телевизия Пи Би Ес, предаде ТАСС.

„Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“. Спомнете си нашата задача (в Сирия). Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато“, заяви Помпейо.

Лидерите в Сената на САЩ се обединиха срещу Тръмп заради изтеглянето от Сирия

На въпрос за изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия, където Турция започна офанзива срещу кюрдските милиции, той изтъкна, че това решение било взето, за да не бъдат излагани на риск военните. „Ние ще продължаваме да защитаваме нашите граждани от терористична заплаха“, посочи Помпейо. В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция ще доведе до възраждането на терористичната организация Ислямска държава.

Напрежение между Сирия и Турция, започна военна операция

„Не вярвам това да стане“, заяви държавният секретар, коментирайки изявленията на американски законодатели по този въпрос. „Президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира заплахата“, увери той.
БТА