Турската авиация започна военната операцияИзвор на мира срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, нанасяйки въздушни удари по селището Рас ал Айн в провинция Хашек, съобщават световните медии. Целта на операцията е създаването на буферна зона по границата, в която да бъдат заселени пребиваващи в Турция сирийски бежанци. Съобщава се за цивилни жертви.

В очакване на турската офанзива: Кюрдските власти обявиха обща мобилизация
 
Турските военновъздушни сили са нанесли удари срещу граничните райони в северната част на Сирия, по думи на военни кореспонденти, минути след като Анкара обяви започването нова военна операция, предаде АФП. „Турски самолети нанесоха удари в района на Рас Ал Айн, близо до границата“, заявиха британски военни наблюдатели. Кореспондент на Франс прес също потвърди, че е чул множество експлозии в района.

Турската бомбардировка върху контролирани от сирийските кюрди цели в североизточната част на Сирия е предизвикала цивилни жертви, допълва АФП, като се позовава на кюрдски източници. Според тях са убити двама мирни жители и са ранени още около 20. Убити са също седем кюрдски бойци от коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Телата им са били докарани в болницата в град Айн Иса, намиращ се на север от провинция Ракка. Ранени са били 16 членове на СДС.

По информация на Ал Хадас турските военновъздушни сили са нанесли общо 16 удара по позиции на кюрдски формирования, по техни контролни пунктове и бази в населените места Мешрафия, Хирбет-Банат, Ал Асадия и Бир Нух. Гъсти облаци дим се издигат над тези райони.
 
Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) пък изстреляха снаряди по турския град Нусайбин на границата, в близост до град Камишли, предаде РИА Новости. Освен това СДС бомбардирали и други градове и военни цели по границата с Турция. ТАСС, позовавайки се на сирийската агенция САНА, съобщи и че бойци от оглавяваната от кюрди коалиция СДС са подпалили няколко петролни кули в северната провинция Хасака.

Иран провежда военно учение край границата с Турция
 
Междувременно подкрепяните от САЩ кюрдски бойци са прекратили операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия заради турската военна офанзива в северозападната част на Сирия, съобщиха двама неназовани американски представители и кюрдски военен източник, цитирани от Ройтерс.
 
"Силите за защита на народа" прекратиха операцията си срещу ИД, защото е невъзможно да провеждаш каквато и да е операция, когато си заплашен от една голяма армия на северната граница", каза кюрдският военен източник. Според един от американските представители, пожелали анонимност, прекратяването на операциите засяга и обучението от САЩ на стабилизационните сили в Сирия.
Агенция Фокус, БТА