Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага осъди някогашния командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления.

Защитата на Младич ще обжалва присъдата му

Присъдата беше прочетена от председателя на съдийската колегия по делото Алфонс Орие.

В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Трибуналът призна Младич за виновен по десет обвинения за престъпления, извършени по време на военния конфликт в бивша Югославия през 1992-1995 г., при който загиват 100 000 души, а други 2,2 млн. са принудени да напуснат домовете си.

„Заради извършването на тези престъпления трибуналът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор“, заяви съдия Орие и допълни, че престъпленията на бившия сръбски командир са „сред най-отвратителните, познати на човечеството“.
Процесът срещу „касапина от Босна“ е последното дело пред международния трибунал, който ще затвори врати следващия месец. Той продължава вече четири години и е едно от най-значимите дела за военни престъпления в Европа след Нюрнбергския трибунал отчасти заради мащабите на извършените престъпления.

Присъдата на Младич беше обявена в негово отсъствие, тъй като той трябваше да бъде изведен принудително от залата, след като се развика на съдиите.

Емоционалният изблик дойде, след като съдия Орие отхвърли искането на защитата днешното заседание да бъде прекратено, тъй като Младич има високо кръвно и не е в добро здравословно състояние.

Според адвоката състоянието на подсъдимия се определя като хипертонична криза и продължаването на заседанието може да доведе до „фатални“ последствия.

След като получил отказ, Младич станал от мястото си и започнал да крещи: „Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“, след което бил отведен насила от двама охранители.

Ратко Младич
Guliver/Getty Images

Осем сърби обвинени за клането в Сребреница

Присъдата му беше приветствана от комисаря на ООН за човешки права Зеид Раад ал Хюсеин, който я нарече „значителна победа на справедливостта“. По думите му решението на трибунала е „предупреждение за извършителите на подобни престъпления, че те няма да избягат от правосъдието, независимо от това колко са влиятелни… Те ще бъдат подведени под отговорност“, посочи той.
"Касапинът от Босна“ бе заловен в малките часове на 26 май 2011 г., след като се укрива в продължение на 16 години. В тази нощ четири автомобила с представители на силите за сигурност влизат в село в Северна Сърбия, докато всички все още спят. Те откриват Младич в двора на къща, принадлежаща на братовчед му и го отвеждат в Белград. След силен натиск от страна на Брюксел сръбските власти го предават на Трибунала.

Ратко Младич
Guliver/Getty Images

Възобновиха делото срещу Ратко Младич

Ратко Младич е обвиняван в преследване и насилствено изселване на мюсюлманско население от Босна и Херцеговина, бомбардировки и обстрел на град Сараево, геноцид, преследвания и депортация на жители на Сребреница, както и взимане за заложници на военни наблюдатели от ООН.

През годините 74-годишният Младич претърпява няколко сърдечни удара, които влошават здравето му.

Ратко Младич
Guliver/Getty Images

БГНЕС