В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич
В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич / снимка: БГНЕС, архив

Свидетел на защитата в процеса за геноцид и военни престъпления, воден срещу сръбския генерал Ратко Младич, бе открит мъртъв в стаята си в хотела в Хага, съобщи в четвъртък съдът.

Възобновиха делото срещу Ратко Младич

Душан Дюнджич, съдебен медик от Белград, е открит мъртъв в стаята си от персонала на хотела и представител на Международния трибунал за бивша Югославия, съобщава инстанцията на ООН в комюнике, цитирано от АФП

Започнало е разследване, на този етап „нямаме никакво основание да подозираме, че е извършено престъпление”, се казва в съобщението.

Д-р Дюнджич трябваше да се яви пред трибунала като свидетел на защитата в процеса срещу бившия началник-щаб на сръбската армия В Босна Ратко Младич. Младич е обвинен по 11 главни пункта в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята си във войната в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г.

73-годишният сега генерал Младич и близкият до него политически командир Радован Караджич, сега на 69, са на прицела на международното правосъдие за ролята си в клането в Босна през юли 1995 г. По време на трагедията около 8 хиляди млади мъже и младежи мюсюлмани от Босна бяха убити, а телата им – хвърлени в общи гробове, когато сръбски сили превзеха този район на бивша Югославия.

Източник: БГНЕС