Възобновиха делото срещу Ратко Младич
Възобновиха делото срещу Ратко Младич / снимка: БГНЕС, архив

Делото за геноцид и военни престъпления срещу бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич беше подновено и се очаква скоро да започне разпитът на първия свидетел на обвинението, предава АФП.

"Г-н Младич, можем да продължим", заяви председателстващият заседанието Алфонс Орие при откриването му в Хага, когато Младич най-сетне зае мястото си, след като демонстративно отвори голямо куфарче и започна да вади документи.

Заседанието на трибунала продължи с изслушването на първия свидетел - 34-годишният мюсюлманин Елведин Пашич, който е оцелял при екзекуцията на около 150 души през 1992 г. в северния босненски град Грабовица. "Преди войната времената бяха добри. Ние играехме баскетбол и футбол, всички заедно - мюсюлмани, хървати и сърби, времената бяха добри за всички, уважавахме се помежду си", заяви Пашич.

Според прокурора след това той ще опише разрушаването на къщи, нападенията срещу села, преследванията на несърби, насилията, убийствата и нечовешките условия в превърнатото в затвор училище на Грабовица, предава БГНЕС.

70-годишният Младич е обвинен по 11 точки за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ролята си във войните на Балканите. Делото срещу него беше прекратено да 17 май, само ден след като започна в Хага, заради нередности, допуснати от прокуратурата.

Срещу Младич са повдигнати обвинения за клането в анклава Сребреница, Североизточна Босна, където близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха убити от войските на босненските сърби под командването на Маладич. Той е обвинен също така, че е тероризирал босненската столица Сараево по време на 44-месечната обсада, при която бяха убити 10 000 души. Младич не се признава за виновен по обвиненията. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор.