Осем сърби обвинени за клането в Сребреница
Осем сърби обвинени за клането в Сребреница / снимка: БГНЕС, архив

Сръбският военен прокурор обвини 8 души за участие в клането на 8000 мюсюлмани в анклава Сребреница през 1995 г. Обвинените са от специалната полицейска част Яхорина, 12 от нейните членовете вече са осъдени за престъпения, извършени в същия град.

Арестувани през март, осмината са обвинени, че са наредили и са участвали в разстрела на няколкостотин мюсюлмани в рамките на един ден в склад в източния босненски град Кравица край Сребреница, гласи съобщението на прокурора.
Ако бъдат осъдени, осмината ги чака максимална присъда от 20 години затвор.

20 години от геноцида в Сребреница

Обвинението е „послание, че няма да има никаква ненаказуемост за военните престъпления и жертвите няма да бъдат забравени“, уверява прокурорът Владимир Вукчевич.

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид. Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс Поточари се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове. Досега там са намерили вечен покой 6241 жертви, а 230 са погребани индивидуално извън центъра по желание на семействата им.

Нападението на защитената от ООН зона Сребреница от босненските сръбски сили започва на 6 юли 1995 г. и завършва пет дни по-късно с влизането на босненските сръбски сили, водени от Ратко Младич, в града. По това време в града бе разположен холандски батальон от силите на ООН. До 19 юли войниците под командването на Младич избиха систематично около 8000 мюсюлмански мъже и момчета и за два дни депортираха около 30 000 жени и деца.

През ноември 2004 г. правителството на босненската Република Сръбска се извини на семействата на босненските мюсюлмани, пострадали в Сребреница, като констатира, че там е било извършено „престъпление в големи размери”.

В началото на 2006 г. сръбското правителство осъди всички военни престъпления в бивша Югославия, а четири години по-късно сръбският парламент прие декларация, в която осъди клането в Сребреница. Година по-късно Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия произнесе присъда, в която определи клането в Сребреница като геноцид.

За геноцида в Сребреница бяха обвинени лидерите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич. Процесите срещу тях още не са приключили.


Източник: БГНЕС