Ратко Младич
Ратко Младич / Guliver/Getty Images
Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич ще обжалва доживотната присъда, която бе издадена от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага. Това съобщи пред репортери неговият син Дарко Млаич, след като чу решението.

„Тази присъда е несправедлива, противоречи на фактите и ние ще се борим с нея чрез обжалване“, каза той и допълни, че „днешното правосъдие е заменено от военна пропаганда“.

Трибуналът в Хага осъди Младич на доживотен затвор

Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор, след като трибуналът го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления. Той е осъден по десет обвинения за престъпления, извършени по време на военния конфликт в бивша Югославия през 1992-1995 г., при който загинаха 100 000 души, а други 2,2 млн. са принудени да напуснат домовете си.
В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Процесът срещу „касапина от Босна“ е последното дело пред Международния трибунал, който ще затвори врати следващия месец. Той продължава вече четири години и е едно от най-значимите дела за военни престъпления в Европа след Нюрнбергския трибунал отчасти заради мащабите на извършените престъпления.
БГНЕС