/ Thinkstock/Getty Images
Хирург направи успешни опити с мишки
Италианският неврохирург Серджо Канаверо и екипът му прекъснаха и след това свързаха отново гръбначния мозък на група мишки като подготовка за операцията за трансплантация на глава, съобщи Сайънс алърт.
 
Кандидатът за присаждане на глава ще убеждава неврохирурзи в идеята си

За свързването на гръбначния мозък Канаверо е използвал полиетиленов гликол. Той нарича специалния разтвор "лепило". Полиетиленовият гликол е използван за първи път експериментално от хирурзи през 30-те и 40-те години на миналия век за свързване на гръбначния мозък на кучета, при което животното става двуглаво.
 
Експериментите с животни за трансплантиране на глава са успешни

Серджо Канаверо твърди, че е постигнал точно това, но с мишки, през април. Той описва как е свързал главата на мишки с тялото на плъх, като е повторил процедурата няколко пъти. Двуглавите плъхове са живели средно 36 часа. Преди това Канаверо е направил експеримента и с куче.
 
Хирург търси болница, подходяща за трансплантация на глава

Неврохирургът е третирал и мишки с полиетиленов гликол. Той твърди, че моторните им функции са се възстановили и след 28 дни те са проходили. Гризачите обаче не са живели повече от месец, но поддържането им живи не е било цел на експеримента.

Първата трансплантация на глава може да бъде извършена в САЩ

Доброволец за трансплантация на глава е руснакът Валерий Спиридонов - компютърен специалист, който страда от невродегенеративно заболяване, приковало го в инвалидна количка.
БТА