В опит да надхитри смъртта британец ще даде да му разрежат и замразят главата
В опит да надхитри смъртта британец ще даде да му разрежат и замразят главата / pixabay.com

В опит да надхитри смъртта, британецът Ди Джей Макленан ще се подложи на скъпа операция, при която ще му разрежат главата и ще замразят мозъка му, пише в. "Дейли мирър".

Хирург търси болница, подходяща за трансплантация на глава

По време на странната процедура, струваща 40 хиляди британски лири, мозъкът на самопровъзгласилия се футурист ще бъде опакован в полиетилен и поставен в контейнер.

Когато почине, тялото на Макленан ще бъде запълнено с антифриз и ще бъде потопено в ледена вода. Опакованият му мозък ще бъде потопен в спирт и затрупан със 120 килограма лед в изолиран контейнер от фибростъкло. Впоследствие той ще бъде изпратен в пустинята в Аризона, където му предстои замразяване в течен азот. Там мозъкът на покойника ще трябва да дочака науката да се развие дотолкова, че да бъден събуден за нов живот. Цялата процедура в САЩ струва 75 хиляди долара, но Макленан от шотландския остров Скай е избрал по-евтиния вариант - криогенно замразяване само на мозъка му.

Експериментите с животни за трансплантиране на глава са успешни

Ди Джей Макленан ще разкаже за бъдещия експеримент през октомври на форум в Шотландия. "Ние вече не изхвърляме органи, а ги даряваме, защо тогава да изхвърляме мозъци?", пита реторично Макленан. Според него било безсмислено хората да бъдат погребани в земята, където да се разложат.

Източник: БТА