Кандидатът за присаждане на глава ще убеждава неврохирурзи в идеята си
Кандидатът за присаждане на глава ще убеждава неврохирурзи в идеята си / Thinkstock/Getty Images

Руснакът Валерий Спиридонов, който се е съгласил да се подложи на операция за трансплантация на глава, ще участва на 12 юни в конференция на водещи неврохирурзи в Анаполис, САЩ, заедно с италианския лекар Серджо Канаверо, съобщи ТАСС.

"Тази конференция е много важна за нас, защото на нея искаме да убедим световната научна общност, че подобна операция е възможна", каза Спиридонов. „Ако презентацията премине успешно, мисля, че ще можем да победим бюрократичните проблеми, които пречат за нейното извършване".

Спиридонов не преживява за резултата от операцията. "За мен това е само поредният проект, който планирам да реализирам", каза той.

Валерий Спиридонов работи като програмист. Той страда от рядко генетично заболяване, заради което мускулите му не се развиват и здравословното му състояние непрекъснато се влошава. Според идеите на д-р Канаверо донорът на тяло ще е човек в мозъчна смърт. Лекарят планира да съедини нервните окончания на главния мозък и новото тяло със специално медицинско лепило, а след това да зашие кръвоносните съдове.

"Уверен съм не само, че подобна операция е възможна, но и в нейния успех", казвал е д-р Канаверо. За нея обаче са нужни инвестиции от около 10 милиона долара.

Руското законодателство не позволява подобна операция да бъде направена на тяхна територия.

Източник: БТА