Първата трансплантация на глава може да бъде извършена в САЩ
Първата трансплантация на глава може да бъде извършена в САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първата трансплантация на човешка глава може да бъде извършена в САЩ, като реципиент ще е руснакът Валерий Спиридонов, предаде ТАСС. Тава заяви в телефонен разговор италианският неврохирург Серджо Канаверо, който през поледните 10 години извършва независими изследвания в неврохирургията.

"През юни съм поканен на ежегодната конференция на Американската академия на хирурзите в ортопедията и неврологията в Анаполис, където поискаха от мен да представя свързаната с операцията технология" каза той и допълни: "Ако американските власти я одобрят, ще са нужни 6 месеца за определяне на мястото на операцията, а след две години тя ще може да бъде извършена."

Канаверо уточни, че в Анаполис са поканени също китайски специалисти, които извършват изследвания в областта на присаждането на глава. "Представете си хирургична операция в Америка с руски пациент и с участието на китайски колеги. Подобно сътрудничество няма дори в ООН", пошегува се Канаверо.

При това той не изключва възможността, че при евентуален отказ от американските власти операцията може би ще бъде извършена в Китай.

"В Русия, където има традиции, свързани с трансплантациите, също има възможност за извършване на подобна операция - отбеляза Канаверо.- Срещу нея обаче се обяви Руската православна църква. Ако бъде извършена трансплантация на глава, това ще е истинска революция."

Източник: БТА