Кайл Ритънхаус
Кайл Ритънхаус / БТА
Съдебно жури оправда тийнейджъра Кайл Ритънхаус по две обвинения в убийство и едно в опит за убийство, извършени по време на протест за расова справедливост през август 2020 г. в град Кеноша, щата Уисконсин, предадоха осведомителните агенции.

Заседателите намериха, че 18-годишният Ритънхаус е невинен, тъй като при самотбрана е прострелял смъртоносно двама души и е ранил трети на протестите, белязани от подпалвания, размирици и мародерства. Подсъдимият и тримата пострадали са бели.

Президентът Тръмп в защита на 17-годишен, убил с автомат двама на нощен протест

Решението на журито допринесе за ожесточаването на споровете в САЩ за правото да се носи огнестрелно оръжие и за границите на допустимата самоотбрана.

Джо Байдън, който по време на предизборната си кампания миналата година пусна в Twitter видео с намек, че Ритънхаус е "бял супремасист", заяви, че е съгласен с решението на журито в Уисконсин. Президентът призова американците да реагират спокойно. Някои чернокожи активисти заявиха, че полицията и съдът биха се отнесли много по-строго с младежа, ако беше афроамериканец
 
БТА