Ватиканският пресцентър публикува изявление за тридневното посещение на специалния папски пратеник кардинал Матео Дзупи в Москва, където проведе „ползотворна среща“ с патриарх Кирил.

От 28 до 30 юни кардинал Матео Дзупи посети Москва като пратеник на Светия отец „с цел определяне на хуманитарни инициативи, които могат да отворят пътя за постигане на мир“, се казва в изявлението. Резултати ще бъдат „предадени на вниманието“ на папа Франциск „с оглед на по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети, както на хуманитарно ниво, така и в търсенето на пътища към мир“.

Лавров: Западът да не се безпокои, Русия е излизала по-силна от всички премеждия

По време на тридневното посещение в Москва, като пратеник на Светия отец, архиепископът на Болоня и председател на Конференцията на италианските епископи се срещна с Юрий Ушаков, помощник на президента на Руската федерация по въпросите на външната политика, и Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Руската федерация по правата на детето. "По време на разговорите силно беше подчертан хуманитарният аспект на инициативата, както и необходимостта да успеем да постигнем така желания мир", се казва в изявлението.

По време на кратко посещение в църквата "Св. Николай" в Толмачи, в Третяковската галерия, кардинал Дзупи се помоли пред Владимирската икона на Божията Майка, поверявайки своята мисия на Пресвета Богородица. Архиереят имаше „ползотворна среща с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, на когото предаде поздравите на Светия отец и с когото обсъди хуманитарни инициативи, допринасящи за мирно решение“.

Емисарят на папата се срещна с католическите епископи на Руската конференция на католическите епископи. В съслужение с тях, както и с голяма група свещеници, в присъствието на посланици и представители на МВнР, архиереят оглави тържествено богослужение в катедралния храм на Богородица в Москва. По този повод кардинал Дзупи увери католическата общност в духовната близост и молитвите на Светия отец.

"Резултатите от посещението ще бъдат доведени до вниманието на Светия отец с оглед на по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети както на хуманитарно ниво, така и в търсенето на миротворчески пътища", се казва в края на ватиканското комюнике.
БГНЕС