Украйна твърди, че е изтласкала руските части от няколко сектора на бойния фронт
Руското министерство на отбраната съобщи, че двама украински генерали и до 50 украински офицери са загинали при ракетния удар по град Краматорск в Източна Украйна, нанесен на 27 юни, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

По данни на украинските власти същата вечер руска ракета е поразила препълнен ресторант, при което са загинали 12 души, а 60 са били ранени.

В отговор на поискан коментар за нападението Русия заяви, че атакува единствено военни цели, не граждански. Руското министерство на отбраната съобщи, че в Краматорск е бил поразен временен команден пункт на украинската армия.

Украинските въоръжени сили пък твърдят, че са изтласкали руските части с повече от километър в няколко сектора на бойния фронт, предаде ДПА.

Сега инициативата във военните действия е на украинска страна, като става въпрос най-вече за района на все още контролирания от Русия град Бахмут, написа в "Телеграм" заместник-министърката на отбраната на Украйна - Ханна Маляр.

Тя изтъкна настъплението към селата Клишчиевка и Курдюмивка, разположени югозападно от Бахмут.

Зеленски отхвърля всякакъв мирен план, който би превърнал войната в замразен конфликт

ТАСС от своя страна предаде, че висш руски военен е информирал за опити за настъпателни действия от страна на Украйна по три направления.

"В хода на деня Въоръжените сили на Украйна продължават опитите за настъпателни действия на донецкото, лиманското и южнодонецкото направление", заяви днес официалният представител на руското министерство на отбраната - генерал-лейтенант Игор Конашенков.

В същото време ТАСС разпространи и друга информация - че руските подразделения са укрепили своите позиции на лиманското направление. Това обяви Денис Пушилин, и.д. ръководител на самопровъзгласената Донецка народна република, която Москва твърди, че е анексирала.

Междувременно управителят на Херсонска област в Южна Украйна съобщи, че двама цивилни са били убити при руски обстрел на бежански център, предаде Ройтерс.
Двама човека са били ранени при атаката в град Херсон и са настанени в болница в средно тежко състояние.
Владимир Сахчиев/БТА