Киев заяви, че силите му бавно постигат успехи в района на Бахмут и водят "ожесточени" боеве с руските сили в района на застрашения град в Източна Украйна.

"Имаме напредък в близост до Бахмут и продължаваме. Придвижваме се", заяви командващият сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски в публикация в социалните мрежи.
Руските сили, подпомагани от бойци от наемническата групировка "Вагнер", обявиха през май превземането на Бахмут след месеци на изтощителни военни действия за вече разрушения град, който някога е имал около 80 000 жители.

Оттогава украинските сили поставят укрепления по фланговете на града, след като по-рано този месец обявиха дългоочаквана контраофанзива.

Заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр заяви днес, че украинските сили са иззели "оперативното предимство" около Бахмут и са в настъпление.

"Нашите войски отхапват всеки метър от територията на противника в тази ожесточена битка", каза тя в изявление и добави: "Те постигат напредък".

"Противникът се опитва да удържи позициите си, провежда контраатаки, но постепенно се оттегля след понесени загуби".

Къде са висшите генерали на Русия след бунта на наемниците

Руското министерство на отбраната напоследък не признава загубени позиции около Бахмут и в последния си военен заяви, че отблъсква украинските атаки в източната част на Донецка област.

Пълното завземане на индустриалната територия сега е основната военна цел на Москва в инвазията, започнала през февруари миналата година.

Миналата седмица Москва заяви, че украинските сили се възползват от прекратеното въстание на силите на Вагнер на територията на Русия, за да подготвят атаки около Бахмут.
БГНЕС