Списъкът от седем държави, ударени от Тръмп, бил разработен от администрацията на Обама
Списъкът от седем държави, ударени от Тръмп, бил разработен от администрацията на Обама / Guliver/Getty Images

Федерални съдии от няколко щата последваха примера на колегата си от Ню Йорк и забраниха депортацията на хора, засегнати от указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането на граждани на седем мюсюлмански страни в САЩ, предаде Ройтерс.

Съдии от Масачузетс, Вирджиния и щата Вашингтон в събота и неделя издадоха съответните решения.

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", като същевременно ще прилага указа на Тръмп, за да "гарантира, че тези, които влизат в САЩ, не представляват заплаха за страната ни и за американския народ".

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза днес, че списъкът от седем държави първоначално е бил разработен от администрацията на президента Барак Обама, предаде ТАСС.

Има други 46 страни с предимно мюсюлманско население, което не са били включени в списъка, допълни той. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър настоя държавният глава да оттегли указа, тъй като заради него САЩ изглеждат "по-малко хуманни, по-малко безопасни, по-малко американски". Шумър се зарече, че демократите ще представят законодателство, чрез което да противодействат на указа.

Смут, напрежение и протести след най-крайното до момента решение на Тръмп

Републиканският сенатор Джон Маккейн днес определи документа като "объркващ" и повдигащ множество въпроси.

Ефектът от имиграционните мерки на Тръмп "в някои райони вероятно ще дадат на Ислямска държава (нови основания - бел. ред.) за пропаганда", каза Маккейн и запита защо сред засегнатите страни е Ирак, където американската армия се бори заедно с иракските въоръжени сили срещу терористичната групировка. Маккейн бе подкрепен от колегата си Линдзи Греъм.

"Опасяваме се, че в крайна сметка този указ ще се превърне в собственоръчно нанесена рана в борбата срещу тероризма", посочиха сенаторите в изявление, подчертавайки, че САЩ не бива да спират притежателите на зелени карти "да се върнат в страната, която наричат свой дом".

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Те изразиха опасение, че указът "може повече да помогне на терористите да набират членове, отколкото да подобри сигурността ни".

Сенатор Маккейн също така посочи, че е разтревожен от включването на главния стратег и бивш ръководител на предизборната кампания на Тръмп Стивън Банън в Съвета за национална сигурност.

Източник: БТА