Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп
Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп / БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в страната на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ. Това негово решение доведе до смут сред хората, хаос в имиграционната система и протести, след като стотици пътници бяха свалени от полети за американските градове или не бяха допуснати да влязат в Съединените щати.

Забраната за влизане в САЩ засяга и някои от екипажите на самолети, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Международната асоциация за въздухоплаване. Решението на Тръмп от петък хвана авиокомпаниите неподготвени, отбелязва агенцията. Представител на американското министерство на вътрешната сигурност каза, че около 375 пътници са засегнати досега от разпоредбата, като 109 са транзитирали през САЩ. Други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ, предаде Ройтерс.

Междувременно федерален съдия блокира част от временната имиграционна заповед на американския президент Доналд Тръмп, нареждайки властите да спрат да депортират бежанци и други пътници, заседнали на летищата в Съединените американски щати, съобщава AFP и CNN.

„Победа!!!", коментираха от организацията с идеална цел Американски съюз за граждански свободи, чиито адвокати заведоха дело срещу американското правителство с цел да спрат изпълнителната заповед на Тръмп, подписана в петък срещу събота вечерта.

Смут и протести в САЩ съдия блокира част от забраната на Тръмп
netinfo

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Германският депутат от Партията Съюз 90/Зелени Омид Нурипур също се оказва засегнат от забраната, защото е с ирански корен, предаде ТАСС. Той е заместник-председател на парламентарната комисия за американо-германски отношения. Получил е германско гражданство през 2002 г., но е запазил и иранското си. Пътувал е многократно до САЩ, където е посетил вече 40 щата.

Притежателите на т.нар. зелени карти, даващи право на законно постоянно пребиваване в САЩ, също са включени в указа на американския президент Доналд Тръмп, съобщи говорителка на министерството на вътрешната сигурност, цитирана от Ройтерс.

Същевременно канадските власти заявиха, че са получили уверения от Вашингтон, че канадски граждани с двойна националност няма да попадат в обхвата на ограниченията, предаде Франс прес.

Смут и протести в САЩ съдия блокира част от забраната на Тръмп
netinfo

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

Указът на Доналд Тръмп за забрана за 3 месеца на влизането в САЩ на граждани от 7 страни и за замразяването на програмата за прием на бежанци предизвика протест на международното летище "Кенеди" в Ню Йорк, предаде Франс прес. На паркинга на терминал 4 няколкостотин души протестираха срещу забраната по призива на правозащитни организации. "Пуснете ги да влязат! Пуснете ги да влязат!", скандираха демонстрантите под погледа на много полицаи, които охраняваха протеста. Сред протестиращите беше актрисата Синтия Никсън, участвала в сериала "Сексът и градът". Режисьорът Майкъл Мур призова още хора да отидат и да протестират срещу Тръмп на терминал 4.

В самия терминал стотици посрещачи трудно откриваха близките си, тъй като властите бяха блокирали основните изходи, обикновено използвани от пътниците. Американски компании пък полагат усилия да се придържат към разпоредбите на указа на Тръмп и да се справят с последиците от тях, предаде Ройтерс.

Президентът и изпълнителен директор на Google Сундар Пичай съобщи, че забраната засяга 100 служители. Microsoft пък каза, че активно работи за предоставяне на юридически съвети и помощ на хора, които ще се окажат засегнати от забраната.

Смут и протести в САЩ съдия блокира част от забраната на Тръмп
netinfo

Канадската авиокомпания УестДжет обяви, че ще върне парите за билети на пътници, които са били възпрепятствани да отидат в САЩ заради новите ограничения, предадоха световните агенции. "УестДжет ще съобрази с указа", заяви говорителят на компанията Лорън Стюарт. Тя каза, че е била информирана от американските гранични и митнически власти, че забраната не се прилага за граждани с двойно гражданство, които имат паспорти от страни, различни от онези, влизащи в обхвата й (Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия, Судан).

Швейцарската авиокомпания Суис каза, че има намерение да съблюдава указа на Тръмп, предаде ТАСС. Компанията призовава гражданите на страните, попадащи в обхвата на указа, да установят контакт с американските посолства и консулски служби.

Ограничения за превоз на пътници до САЩ вече въведоха холандската Ка Ел Ем, египетската Иджиптеър, катарската Катар еъруейз, канадските Еър Канада и УестДжет, обобщава ТАСС.

Същевременно представители на американската администрация казаха, че притежателите на американски зелени карти от Сирия и от шест други страни с преобладаващо мюсюлманско население, които ще пътуват извън САЩ, трябва да проверят в американските консулски служби дали ще могат после да се върнат, предаде Ройтерс. Новите ограничения, въведени с указа на Тръмп, означават, че хората с разрешително за постоянно пребиваване, които имат паспорт от една от 7-те страни ще трябва да получават разрешение да влязат отново в страната, като всеки случай се разглежда поотделно и това става много експедитивно, каза представител на администрацията и поясни, че нещата вървят много експедитивно.

Смут и протести в САЩ съдия блокира част от забраната на Тръмп
netinfo

Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона

Междувременно американски федерален съдия издаде разпореждане, което забранява на САЩ да депортират хора от страните, попадащи в обхвата на указа на Доналд Тръмп за забрана за влизането на американска територия, предадоха световните агенции. Съдията от Бруклин Ан Донъли издаде това разпореждане, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права, посочва БТА.

Решението на съдийката забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец, пояснява Асошиейтед прес.

Според Американския съюз за граждански свободи заповедта на съдийката ще засегне между 100 и 200 души, задържани на американските летища или транзитни зони.

Адвокати на правителството не могат засега да потвърдят това число, предаде Ройтерс.

Смут и протести в САЩ съдия блокира част от забраната на Тръмп
netinfo