След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ
След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ / Thinkstock/Getty Images

Стотици пътници бяха свалени от полети за американските градове или не бяха допуснати да влязат в Съединените щати. Причината - Доналд Тръмп подписа снощи указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Притежателите на т.нар. зелени карти, даващи право на законно постоянно пребиваване в САЩ, също са включени в указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява на хора от седем страни, с предимно мюсюлманско население, да влизат в САЩ, съобщи говорителка на министерството на вътрешната сигурност, цитирана от Ройтерс.

В електронно писмо Джилиан Кристенсен, която изпълнява длъжността говорител на министерството на вътрешната сигурност, уточни, че указът ще ограничава и притежателите на "зелени карти", посочва БТА.

Вестник The New York Times написа, че служителите на летището в Ню Йорк още в петък са започнали да спират пътници, веднага щом новият президент пожела затваряне на границите на Щатите за хора от Изтока. Още по време на своята предизборна кампания за Белия дом Тръмп обеща да спре имиграцията от различни мюсюлмански страни, тъй като според него това представлява терористична заплаха за Съединените щати, припомня БГНЕС.

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Египетските власти не разрешиха на няколко мигранти араби да се качат на самолет на Еджипт еър (EgyptAir), пътуващ от Кайро за Ню Йорк часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци, предадоха световните агенции, като се позовават на източници от летището в египетската столица.

Петима имигранти от Ирак и един от Йемен са пристигнали в Кайро, за да вземат полет за Ню Йорк. Според Асошиейтед прес имигрантите от Ирак са шестима. Сред тях е четиричленно семейство - родители с две деца.

След като са били спрени на египетското летище, те са били пренасочени за полети към техните страни, въпреки че са притежавали валидни визи, посочват източници, цитирани от Ройтерс.

Имигрантите, ескортирани от представители на агенцията за бежанците на ООН, не са били допуснати до полета за Ню Йорк, след като летищните власти в Кайро са се свързали с колегите си от нюйоркското международно летище "Джон Кенеди".

Холандската авиокомпания Ка Ел Ем (KLM) съобщи, че е трябвало да откаже да качи в самолетите си седем пътници, след указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Според говорителка на Ка Ел Ем авиопревозвачът би желал да закара пътниците, но те няма да бъда приети в САЩ. Тя уточни, че седемте пътници е трябвало да пътуват с Ка Ел Ем от различни летища по света. Говорителката допълни, че няма информация за националността им, но потвърди, че са от страните, засегнати от указа.

Иран ще вземе ответни мерки след забраната на Тръмп за достъп на иранци в САЩ

Няколко други авиокомпании отказаха да качат иранци с американски визи на пътуващи за САЩ самолети след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да забрани за 3 месеца на граждани от мюсюлмански страни да влизат в страната му, предаде Франс прес. Шефове на две пътнически агенции в Техеран потвърдиха, че са били инструктирани от авиокомпании "Емирейтс", "Търкиш еърлайнс" и "Етихад еъруейз" повече да не продават билети на иранци, разполагащи с американска виза, тъй като те няма да ги качат в самолетите си. Ирански медии също съобщиха за множество случаи с иранци, които не са успели да отпътуват със самолет за САЩ.

"Имах билет за "Търкиш еърлайнс" за 4 февруари, но той беше анулиран", каза за АФП иранска студентка, която следва мениджмънт в Калифорния. "Свързах се с ръководството на университета и те останаха изненадани. Чакам да ми изпратят писмо, за да се опитам да хвана самолет от Европа", добави тя.

Между Иран и САЩ не се изпълняват преки полети. Двете страни не поддържат дипломатически отношения от 1980 г., няколко месеца след ислямската революция през 1979 г. Иранските пътници са принудени да летят със самолети на чуждестранни авиокомпании и задължително да минават транзитно през трета страна.

"Не сме давали никакви инструкции на пътническите агенции", заяви за АФП представителят на Иранската организация за гражданска авиация Реза Джафарзадех.

Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико

Междувременно стана ясно, че адвокати от няколко организации, свързани с имиграционните въпроси, както и от асоциация за защита на свободите "Американски съюз за граждански свободи", са завели дело във федералния съд в Ню Йорк от името на двама иракчани.

Единият е работил за американската армия и за американски подизпълнител в Ирак от 2003 до 2013 година като преводач и инженер. Съпругата на другия е работила като счетоводител за американски подизпълнител в областта на сигурността от 2006 до 2007 година. Двамата мъже имат визи за влизане в САЩ, но са били задържани в петък през нощта на нюйоркското международно летище "Джон Кенеди" часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци.

В иска се настоява съдия да разпореди освобождаването на двамата мъже и да бъде блокирано прилагането на указа на Тръмп от името на група хора, които имат валидни документи за влизане в САЩ, но са в същата ситуация на различни американски летища.

Тръмп коментира в Туитър масовите протести срещу него

Австрия анулира визите на иранци за САЩ, включително за членове на немюсюлмански малцинства, заради промените в американската миграционна политика, въведени от новия президент Доналд Тръмп, предаде ДПА.

Визите за 300 души, включително християни и евреи, трябваше да бъдат анулирани, каза говорителят на австрийското външно министерство Томас Шньол. Досега Австрия изпълняваше функциите на нещо като пълномощник на САЩ, които нямат посолство в Иран. Използвайки визата си, мигрантите първо пътуваха до Австрия, а после продължаваха към крайната си дестинация в САЩ.

САЩ предоставяха на австрийските власти имената на хората, на които трябва да се издаде виза, а австрийското посолство в Техеран издаваше визите, даващи право на престой до шест месеца в Австрия. През това време мигрантите се подготвяха за по-нататъшното си пътуване за САЩ. В Австрия вече се намират около 30 души, които ще бъдат засегнати от новата американска политика, каза говорител на вътрешното министерство.

По-рано иранският президент Хасан Рохани разкритикува, без да го назовава по име, американския държавен глава Доналд Тръмп, като каза, че е "отминало" времето да се градят стени между различните страни, предаде Франс прес. Рохани обаче не реагира директно на решението на Тръмп да забрани за три месеца влизането в САЩ на хора от седем мюсюлмански страни, включително иранци.

"Днес вече не е време да се градят стени между нациите. Те (американските ръководители) са забравили, че Берлинската стена се срина преди доста години", заяви Рохани в слово, излъчено от държавната телевизия. "Стените между народите трябва да се премахнат. Днешният свят не е свят, в който се подсилват различията между нациите", добави той.

Иран и САЩ не поддържат дипломатически връзки вече над 37 години, но в Щатите живеят близо един милион иранци според официална оценка на Техеран. Това е най-голямата иранска диаспора; мнозина иранци пътуват освен това всяка година до САЩ, за да се видят с роднини.

Източник: БТА